Jumaat, 25 November 2011

LaMa MeNyePi....

assalamualaikum....

rasa-rasanya dah terlalu lama diri ni tidak update dekat blog ni..huhuhuhu.. mintak maaf ye kawan2 kengkangan masa menyebabkan saya x berkesempatan untuk mencoret nurkilan kat sini.. sebenarnya banyak yg sya nak kongsikan.. tp nanti ya satu persatu saya ceritakan..
ok bye...=)

Rabu, 6 Julai 2011

alHamduliLLah....

ALHAMDULILLAH... saya dapat menyambung kontrak saya di JPN selama 3 bulan lagi.. walaupun masa untuk kontrak ini sangat singkat tetapi saya tetap menerimanya juga... tapi dalam masa 3 bulan ini saya perlu menyiapkan diri untuk mencari pekerjaan yg lain kerana ada kebarangkalian kontrakini tidak akan di sambung lagi. so saya kena la prepare awal2... buat masa ni rezeki saya masih lg disini.. ALHAMDULILLAH.. congratz juga kepada rakan2 seperjuangan...

owh ya next week (16/07/2011) saya akan menjalani peperiksaan PTD buat kali ke2.. harap2 kali ini saya dapat melepasi syarat kelayakan dan mendapat jawatan yg tetap.. AMIN... doakan saya ye kawan2... daaa... wasalam...

Khamis, 30 Jun 2011

meNaNti sUatU JaWaPan....

hari khamis (30 jun 2011) adalah hari terakhir saya di JPN setelah cukup tempoh kontrak.... hari ini( 1 Julai 2011) saya duduk di rumah menanti suatu jawapan daripada KDN sama ada saya masih lagi diperlukan di JPN atau tidak..
kadang2 saya terfikir juga sampai bila saya harus bekerja secara kontrak.. kadang2 teringin juga untuk mencari pekerjaan yg tetap.. tidak perlu berfikir lagi tentang tamat tempoh kontrak dan mencari pekerjaan yg lain...huhuhuu.. mungkin belum ada rezeki lagi untuk dpt kerja yg tetap dan mungkin ada sesuatu yg Allah telah aturkan untuk saya di masa depan sebab tu saya masih lagi bekerja secara kontrak.. wallahuaalam... tp walaupun kerja ini kerja kontrak saya perlu bersyukur kerana masih lagi di beri kesempatan untuk bekerja dan mendapat rezeki yg halal.. ALHAMDULILLAH......tidak perlu merungut walaupun kadang2 saya pun merungut juga..huhuuhhh (siapalah saya, saya juga manusia biasa)....
saya harap saya akan mendapat jawapan yg positif daripada pihak KDN sementara saya belum mendapat pekerjaan yg tetap.. AMIN...

Sabtu, 18 Jun 2011

all About CakeS and CHocoleteS....nYUm..NYumm..


kek black forest...


kek tiramisu..
siapa yg suka kek & coklat angkat angkat...hehehe (mcm ada orng angkat tgn je)... saya salah seorang yg gemar mkn kek!!! BUT hanya KEK COKLAT....hehehehh... kek yg lain mcm kurang ckit... owh ya kenapa hari ni sya ckap pasal kek dan coklat????? sebabnya.... sya telah menjalankan aktiviti menjual kek dan coklat yg dibuat oleh saya sendiri, kakak saya & juga kak hidayah.....
sebenarnya dah lama saya nk buat entry pasal jual kek ni.. tp atas sebab kekangan masa saya x dpt nk buat..SO.. hari ni sya nk bercerita pasal OUR BUSINESS....

HOMECOOKIES3G.... nama diberi... telah ditubuhkan pada bulan februari yg lalu....kenapa 3G???
3G bermaksud 3 GIRLS... heheheh.. sya, kakak sya dan kak hidayah... sebenarnya saya buat kek ni hanya part time nak menambah2 sikit... saya still bekerja di JPN.... kiranya jual kek ni business sampingan... =)

kek lapis cadburry..


chocolate moist..

kek apa yg sya jual???? cupcakes ada, chocolate moist ada, choc moist brownies ada, tiramisu ada, kek lapis cadbury ada, cheese tart ada.... (banyak nya perkataan ada)..heheheh ada lagi sebenarnya.. kalau nk tahu lebih lanjut bole la tengok di blog ni ye...

http://homecookies3g.blogspot.com

owh ya lupa pulak..ada jual coklat jugak taw.. so kalau interested nak order bole bg taw...
harga dan maklumat lebih lanjut bole lihat dekat blog tersebut ye..


coklat pelbagai rasa..

Jumaat, 10 Jun 2011

MalAs....



MALAS!!MALAS!!! YAALLAH....huhuhhu.. entah kenapa kemalasan melanda diri saya pada mlm ni.. nak buat ni x jd nak buat itu x jd...hohoho... saya pun x tahu kenapa... hmmmm... "MALAS" ni perkataan yg x kurang elok sebenarnya.. kalau boleh di jauhi... never!!! KENAPA???? kerana MALAS la kita takkan dpt memajukan diri dan tidak dapat apa yg kita mahukan... jd kawan2 jgn MALAS ye... begitu jugak dengan saya..... kalau boleh kita berusaha untuk melakukan sesuatu yg lebih baik dr hari kehari....INSYALLAH......

Khamis, 2 Jun 2011

fuTsAl...



salam.. hai kawan2.... heheheh.. firstly.. sory sgt coz x dapat update blog semalam... huhuhuhuhu.... k sya nk mulakan cerita saya tentang.... FUTSAL.....


SOUL SISTERZ & SMART LADYZ..



erm 2 minggu yg lepas saya telah menyertai perlawanan futsal di gelanggang futsal" de tonga" seri kembangan.. saya telah mewakili bahagian kewarganegaraan JPN...

bahagian saya telah menghantar 2 team lelaki & 2 team perempuan.. nama team saya ialah SMARTZ LADYZ.. nasib x menyebelahi kami sebab pasukan saya tidak dapat masuk suku akhir... huhuhuh.. ada 3 perlawanan... ketiga2 nya seri....xpe2 yg penting kmi enjoy..

x menghampakan apabila satu lagi team daripada bahagian saya mendapat tempat ke 4 dan lelaki mendapat tempat ke 2.. congratz.... tumpang gembira.....heheheh...



(NANTI AKAN DATANG ADA PERTANDINGAN NETBALL.. SEDANG BERFIKIR EITHER NK JOIN O X.... )

Selasa, 31 Mei 2011

SuDaH LaME....

assalamualaikum....

huh!! lama sungguh x mengarang dalam blog saya ni.... dr dpt sambung kontrak sampai la sekarang... huhuhuhuuh.. MAAF YE..... kesibukan yg melanda diri ( yeke??? o juz alasan)... huhuhuhu.. tepuk dada tanya selera... sebenarnya banyak benda yg nk di sharekan bersama.. bnyk cerita.. tp nanti saya cerita satu persatu ye..

skang ni sya tgh bersiap2 nak jmpt adik saya kat um.. so mlm satge sya start mengarang ye... NANTIKAN... YA.... K wasalam... =)

Selasa, 18 Januari 2011

LaSt daY... =(

hurmm sedar tak sedar esok adalah hari yg terakhir saya di JPN coz kontrak saya telah tamat.. sedih pulak rasanya.. huhuhuhu.. yela best keje ngan kawan2 kat JPN.. saya harap dapatlah sambung bekeja di JPN...

oleh disebabkan saya tamat kontrak saya akan balik ke rumah saya ( RASA) my lovely hometown... bila da bekerja rasa saya rasa masa bersama dengan family sangat limited.. yela juz weekend je dpt blk rumah.. rasa kejap je.. so sempena bercuti ni saya nkbercuti puas2 and spending my time wif my mom, dad and all my siblings... BUT... kesian pulak kat kakak saya yg sorng ni.. dia tinggal sorang dengan kawan saya kat sri kembangan.. dun worry ye sis 1 week je then u pun holiday gak kan.. chinese new year.. so kita ronggeng ye nanti.. hehhe

disebabkan saya bercuti panjang so x dptlah nk update blog saya.. coz kat rumah xda internet.. huhuhu.. but dun worry.. saya akan share apa yg saya buat sepanjang cuti ni ok...


PKS jpn.....


CC Tuliman n kwn2 jpn..


kwn ag.. =)


last bu not least.. Tq to all staffs at Jabatan Pendataran Negara.. doakan mun dpt sambung ye....

Khamis, 13 Januari 2011

BerkirA2 KeMbAli AktIf Dlm SUkaN... =)

salam semua.. hari ni saya nk share sikit tentang apa yg saya fikirkan sekarang ini... nak taw apa dia??? saya tengah berfikir either nk kembali aktif dalam sukan ataupun tak... hehehehe
bila difikir2kan last saya bermain bola jaring adalah di matrikulasi... then msk uitm langsung x aktif dlam sukan juz pay attention at club and persatuan.... huhuhuhu...

ena: mun suka x main netball???

mun ( saya): suka2.. nape ina???

ena: jom la join group kitorang lwn antara department..

mun: owh yeke.. lama da main.. bestnye.. ok nanti mun bgtaw....

(ena = officemate)

ha disebabkan ni la sya berfikir nk bergerak aktif balik dalam sukan netball... dan bukan sahaja netball taw.. kakak sya main futsal so dia ajak saya sekali join dia.. mula2 jual mahal.. after tgk dia main dgn officemate terasa best plak.. dlu ada main fursal masa belajar kat uitm dpt naib johan.. hehehee.. seronok bila dapat golkan...


naib johan: OREN

ni dia group sya..


gooollllll!!!!!!


so finally diri ini decide tuk kembali aktif dalam sukan.. hehhehehe.. yayayay....=)

Isnin, 10 Januari 2011

SeMINGgU Je LAgI.....


Erm sedar x sedar rupa2nya saya telah bekerja hampir 6 bulan.. untuk pengatahuan semua tempoh kontrak saya pun hampir tamat ( oh nO!!).... tgh menunggu memo dalaman either saya dapat sambung kerja ini lagi atau x.. ish2.. sedih pula rasanya..

there are so many new things that i've been learned at Jabatan pendaftaran negara.... semuanya sagatlah penting....working environment kat sini ok.. kawan2 pun ok2.... tq so much korang.. doakan mun dpt continue ye.... =)

(terfikir untuk mencari kerja lain...)

Jumaat, 7 Januari 2011

BeLumTIbA MasEnya lAgI....



seronokrasanya bila ada di antara kawan2 saya yg berjaya melanjutkan pengajian ke peringkat yg tinggi lagi iaitu master... erm saya???? huhuhuh... belum lagi masanya tuk saya sambung... sedih.. (xpe2 jgn risau insyAllah bila tiba masanya saya akan sambung blaja)....



yg menjadi persoalan disini bukanya apa tp adalah kekurangan SUMBER KEWANGAN......huhuhuhu... kalau tidak sekarang ni saya telah mendaftar di UiTM dan mengambil bidang Master in Business Administrations (MBA)....sedih rasanya....


all about MONEY...

saya x boleh bergantung terus dengan mak & ayah coz adik2 bwh sya ada lagi.. adik ke4 kat pasum.. this year insyAllah ada rezeki msk u, adik lelaki ke 5 sedang tunggu tawaran asrama penuh, yg bongsu sekali form2.. jd bila difikir2kan saya x bole PENTINGKAN DIRI SAYA sahaja...
dan setelah berfikir panjang akhirnya saya decide untuk kerja dahulu.... ya saya memang sudah bekerja tp masih tidak cukup untuk menaggung yuran dan perbelanjaan untuk belajar...
untuk pengatahuan kawan2, yuran tuk pengajian sahaja di uitm RM2100.. Ini tidak termasuk dengan duit buku+ rumah sewa (deposit + sewa bulanan)+ makan +dll.. bnyak tu kawan2.. huhhuh.... ya memang ada biasiswa yg ditawarkan iaitu MyMaster ( mybrain) tuk smbung master tp cost ni hanya menampung yuran sahaja tidak termasuk sara hidup... dan masa untk meluluskan biasiswa ni pasti mengambil sedikit masa.. so as conclusion saya perlukan duit sendiri juga... huhuuu....

walaubagaimana pun.. sya tekad sya nk kumpul duit dan bila dah cukup sya akan memohon untuk menyambung belajar.. InsyAllah...

bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian.. =)
kepada kawan2 yg dpt smbung, i wish all of u gud luck..... sya doakan kmu semua berjaya dalam bidang yg kmu ceburi... =)


doakan sya dpt menyambung blaja ke peringkat yg tinggi ya kwn2.. =)

Selasa, 4 Januari 2011

All ABout Me: buKit MErah LaKeTowN rEsort

heheheh =)

buKit MErah LaKeTowN rEsort

3 mggu yang lepas...hari sabtu dan ahad, kakak, kak dayah(kwn along), ateh dan nadia pergi bercuti di BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT.... sebenarnya percutian ini tak dirancang.. on the spot... sebab housemate saya ( cik nadia) yg bg suggestion ni... so malam jumaat tu jugak la saya dan kakak saya menelefon hotel utk di booking... yela takkan sehari je nak pergi betul x.... so apa lagi.. GOOGLE.. ( sejenak terfikir .. besyukur sgt coz dengan kemajuan teknologi kita dpt mengakses maklumat dengan cepat) finally kami telah memilih laketown resort hotel... harganya for deluxe room 330.. erm bole lah.. divided with 5 =rm 66 per person... with breakfast.....

keesokan harinya, kami bertolak pada pukul 7.30 pagi dari seri kembangan... sepanjang perjalanan sya hanya tidur sahaja.. hahahah.. kelaka betul.. bengang kakak saya coz dia yg memandu sambil ditemani kak dayah... dlm pukul 9.00 pagi kami berhenti di hentian Tapah untuk breakfast.. (kejap btl smpai tapah, akak sya ni memandu ke ape??? ) kebetulan pulak masa berhenti kat sini saya terserempak dengan Aziz Satar..( pengacara idola kecil dan penyanyi) dia lambai kat kitorng.. hehhehehh.... =) then lebih kurang pukul 10 kitorang pun meneruskan perjalanan...

lebih kurang pukul 12.00 kitorng sampai ke destinasi.. aih berkobar2 rasanya... hehhehe...
smpai je kitorang terus ge hotel dan kitorang boleh check in pukul 2.00 petang.... so sementara menunggu nk check in kitorng pun pergi la usha2 tmpt2 yg best.... erm kat bukit merah ni ada 3 tmpt yg bole dilawati..erm first, taman tema (waterpark), eco resort park & orng utan island...


kitorng pun amik packages yg ada ketiga2 tempat ni.. RM 65... cmbo punya packages.....
first kitorang pergi orang utan island... nk pergi sini kena naik bot.. almaklum la "island"..hehehe
perjalanan nye mengambil masa 10 minit.. smpai kat sini kitorng diberi sedikit info tentang orng utan yg ada kat cni.. comei2.. baby orng utan ni dilayan first class taw.. mcm layan baby manusia... pakai lampin, isap botol n yg bestnye tido kat tmpt baby... hehehehhe...

next destination kitorng ge ecopark resort...kat sini kita bole tgk binatang2.. reptilia (ular, buaya, burung, arnab, hamster n mcm2 ag la..) ala2 zoo g2... heheeh.. seronok2 smpai kaki pun sakit... hahahah berjalan seharian.. da la x mkn... huhuhuh...

lepas tu kitorng nk tgk2 kawasan waterpark, so kitorng naik kabel car.... 1 kabel = 2 orng... sya naik dengan adik saya... cntik.. dpt la tgk orng mandi manda.. ( dlm hati.. napa la x mandi ari ni...) hehehheeheh...

setelah kepenatan kitorang pun pergi la check in hotel... smpai hotel masing2 terbongkang.. kepenatan.. (terbongkang, terbongkang gak SOLAT jgn lpe)....

hari ahad....

terjun apa lagi.. hahhah.. masa tuk mandi..... before mandi kitorang ge breakfast... lepas kenyang terjun la....hahahahah..bnyk tempat mandi ni.. main gelongsor pun seronok... dlm pkl3 lebih masing2 da kesjukan so kitorng pun naik.. da x larat da..huhuhuu.... seronok2....

lepas tu kitorng pun packing2 blk umah but before blk umah kitorang singgah kat rumah kakak angkat kakak saya..... heheheheheh..

gmba saya masukkan next entry ye... =)

gmbar2 percutian BuKit MeraH LakeTown Resort...



depan tempat membeli ticket....



ORaNG uTAN iSLAnD...






eCOpARK....






WATeRpARk...




bREAkFAsT... =)