Khamis, 31 Januari 2013

MeLawat Nenek dan saudara mara di Indonesia... (part 1)

assalamualikum...

Pada 16 January 2013, awal tahun 2013, kami sekeluarga telah mengunjungi nenek sebelah mak saya di  Medan, Indonesia. Lama saya tak balik ke Medan. Seingat saya pada tahun 1991 saya pulang ke Medan dengan mak, ayah, kakak dan abang. Ketika tu kos untuk ke Medan murah dan kami pulang menaiki feri dari Pulau Pinang. Memandangkan bilangan keluarga bertambah maka kos pun bertambah so untuk pulang ke Medan setiap tahun memerlukan Budget yang banyak. jadi untuk mengekalkan sillaturrahim, Mak saya menghubungi nenek menerusi telefon sahaja. 

ok lah panjang pulak intro nya. hahahaha...... kami sekeluarga 8 orang termasuk kak hidayah merangkap kawan kakak saya telah pergi ke Medan... kami bertolak pada 16 January seawal pukul 5 pagi... bayangkan pagi-pagi kena bertolak ke Airport... 

Perjalanan ke Medan mengambil masa selama 1 jam.. kami mendarat di Lapangan Terbang Polonia, Medan... tak sangka awal tahun ni dapat juga saya pulang ke Medan and first time naik flight..hahah.. tu yang excited lebih tu.....
sampai je airport, kawan kakak saya yang bekerja Imigresen di Indonesia menunggu kedatangan kami semua... kami telah menempah 2 buah MPV sebagai pengangkutan.... sewa nya boleh tahan... RM2400 termasuk hotel di Danau Toba dan perkhidmatan pemandu selama 5 hari kami di Medan.... ketibaaan kami di sambut juga oleh makcik, nenek, atok dan faizal comel (cousin).. tangisan air mata mengiringi kepulangan kami.. setelah hampir 20 tahun tidak pulang..



first impression sampai Medan, tempat ni serba sederhana dan bandar Medan memang dikatakan tempat yg buzy.. dengan jumlah penunggang motorsikal yang banayak tak kurang juga dengan kereta..... cara pemanduan dekat sini memang berbeza, sgt ganas membawa kereta dan motorsikal..huhuhu... Jantung saya tak berhenti berdegup bila pak supir memandu..huhuhu....disebabkan jalan 2 hala sahaja aktiviti memotong adalah suatu kebiasaan kepada pemandu-pemandu di sini..


Memulakan perjalanan ke rumah atuk sedara saya ( tok Inggi) yang terletak 45 minit dari lapangan terbang Polonia.. sebelum tu sempat jugak kami singgah makan sebentar sebab lapar sangat so kitorand decided tuk makan di Restoran padang... sedap... stail dekat sini diorang akan hidangkan semua lauk then kita pilih mana yang kita nak. kalau tak nak lauk yang ada ketepikan terus, kalau tidak walupun secubit kita rasa diorang akan kira lauk tersebut... heheeh..


sampai rumah Atok Inggi, kami disambut dengan meriah sekali.. peluk cium... atuk saya ni rajin datang Malaysia itu yang rapat dengan dia.... kitorang dijamu dgn makanan tengahari.. sedap... ada pecal sekali.... heheheh..(favourite)..... 




                                                                                                                       posing depan kedai....heheh


ni antara lauk pauk yg disediakan....pilih je nak yg mana....


      ni nenek, atuk, mak cik dan anak Tok Inggi...

                                                          makan lagi..hehehe

then kitorang meneruskan perjalanan ke rumah nenek saya di Bedagai, Medan. Jaraknya dari rumah atuk 
sedara saya 2 jam lebih bergantung dengan kelancaran jalan raya... akhirnya lebih kurang jam 8 malam kami sampai ke rumah nenek..  kami sempat singgah di pasar malam di Seri Rampah untuk membeli sayuran untuk makan malam..... kemudian berehat2... berbual2 dan esoknya kami akan mengadakan kenduri kesyukuran dan doa selamat..... 

ni tuk sedara saya... Tok Inggi.....

ok rasanya sampai sini dulu ye.. nanti kita sambung.... ^___^





2 ulasan:

Rozita berkata...

Salam kenal mun....ahaksss. Kenal tak ?

Azmunira berkata...

wasalam..kenal.. Cikgu Rozita..^___^