Sabtu, 4 Januari 2014

Alhamdulillah, thanKS my sis... ^__^

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, gembira rasanya.. Kenapa? sebab tahun baru ni saya telah mendapat
hadiah daripada kakak saya... Terima kasih Along... 

Kakak saya telah menghadiahi saya sebuah handphone baru.. Samsung Neo!!
Comel sgt, saiznya yg kecil dan sesuai utk saya as beginner utk handphone android. 
hahahaha.. Almaklum la saya ni guna handphone biasa saja tp disebabkan kawan2, housemate
even my siblings, semuanya pakai android. 






kata mereka jimat kredit guna whatsup, bbm, line and many more. hahah.. 
so tu yg kakak saya belikan handphone ni utk saya. terima kasih. saya nak beli sendiri masih
belajar lg, duit semua utk belajar. Itu yg saya x beli handphone lain..

THANKS ALONG...


Jumaat, 3 Januari 2014

HappY new Year.. 2014

Assalamualaikum....

Alhamdulillah kita masih dipanjangkan umur hingga kini... rasanya masih tidak terlambat utk saya mengucapkan Selamat Tahun Baru... Semoga tahun ini lebih bermakna daripada tahun sebelumnya.. InsyAllah...

Marilah kita sama-sama menanamkan azam baru even azam yg dahulu
tidak tercapai.. hehehe...yg penting semangat perlu ada.. heheheh ...
Gambate!! Chaiyok!!




Khamis, 7 November 2013

SudaH November!!

Assalamualaikum semua...


Lama dah tak mengupdate blog saya ni.. Masuk ni dah 6 bulan dah bersawang saya punya blog ni..

Tiba-tiba terdetik untuk menulis ( padahal tak tahu nak tulis apa)... Rasa rindu bertandang katanya...hehe

Sekarang ni saya tengah sibuk sikit dengan thesis saya.. InsyaAllah dengan izinNya awal tahun depan saya

habis belajar... Doakan ye kawan-kawan...

dah alang-alang menulis saya nak ceritakan serba sedikit tentang thesis saya especially for data collection....

saya sekarang tgh mengumpul data. Stage ni agak mencabar kawan-kawan sebab tidak

semua orang dengan rela hatinya menjawab survey ni... Bila approach je diorang akan cakap " sory",

"no".. Bukan nak jual barang nak tanya pendapat..huhuhuhu... Apatah lagi bila kita nak buat survey dekat

company.. Lagi banyak procedurnya.. senang cerita ada orang dalam senang cerita.. tu la nasihat saya.. cari

yg ada orang dlm..hehehe.... tu yang dpt saya simpulkan.... ok la ni je la dulu hajat hati nak menulis, nanti

sambung lagi ya.. Bye..

Ahad, 19 Mei 2013

Medan Part 2...

Assalamualaikum...

Dah hampir 5 bulan baru nak sambung blk cerita saya pergi medan hari tu..huhuhuhu.. maaf ye kawan-kawan.. kesibukan melanda diri...

ok jom kita sambung cerita ye...

Hari ke2 di medan, kami sekeluarga telah mengadakan majlis kenduri doa selamat... Start dari pagi dah mula menyibukkan diri.. dekat medan pukul 6 dah terang dah...saya ingatkan saya dah terlewat bangun..rupa-rupanya baru pukul 6..

pagi tu saya, kakak dan adik mengemas-ngemas apa yang perlu sementara menunggu mak dan ayah blk dr pasar -beli lauk untuk kenduri.... cadangnyer mak saya nak buat ikan sambal, acar, gulai lemak...

selesai mengemas, kami amik kesempatan jalan-jalan sekitar kg..hahah.. round2 la orang kata.. sempat jugak tgk bdk2 sini pergi sekolah, kemudahan sekolah sini teramatlah sedikit.. rasa syukur sgt sekolah di Malaysia lebih baik dr sini..

 
 comei adik ni berpakaian seragam sekolah.... yg sebelah ni sekolah agama.....
                                                                     

 

 
jalan punya jalan tak sangka pulak jumpa mak saya dekat pasar..(kitorang redah je x taw pasar kat mana)... dekat pasar ni rupa-rupanya banyak sepupu mak yg meniaga dekat sini.. apa lagi.. sempat klik2 ( tangkap gambar)..hahah -macam orang jakun pulak...hehehe
                                                                                                                   kelas...





melawat kawasan..hahahah


        

Blk dr pasar tender menyiang ikan dah menunggu.... masa ni ramai sepupu mak dtg menolong.. terima kasih semua... tiba-tiba..." alang( nama panggilan saya) tlg ibu giling cili... huhuhu.. dekat rumah Malaysia just guna blender je.. tekan suis terus jalan..hahah.. kat sini still guna yg traditionalnya method... ok saya pun try la.. hu..huhuhu.. boleh tahan jugak menggiling cili ni.. sebulan buat macam    ni, tgn ada muscle tu..hahahah....                                                                 posing dengan adik2 comel....

seharian dekat dapur akhirnya siap semuanya.. just tinggal tunggu orang surau dtg..majlis ni after isha'.


                                                       My Family....





dekat pasar..posing..hahahah

                                                        masjid depan rumah nenek saya....

                                                        posing dengan durian.. sedap2 dan murah,,,, ^__^


                                                                       hepy family....



alhamdulillah majlis ni berjalan dengan lancar... sampai sini dulu ye.. nanti continue...







Khamis, 31 Januari 2013

MeLawat Nenek dan saudara mara di Indonesia... (part 1)

assalamualikum...

Pada 16 January 2013, awal tahun 2013, kami sekeluarga telah mengunjungi nenek sebelah mak saya di  Medan, Indonesia. Lama saya tak balik ke Medan. Seingat saya pada tahun 1991 saya pulang ke Medan dengan mak, ayah, kakak dan abang. Ketika tu kos untuk ke Medan murah dan kami pulang menaiki feri dari Pulau Pinang. Memandangkan bilangan keluarga bertambah maka kos pun bertambah so untuk pulang ke Medan setiap tahun memerlukan Budget yang banyak. jadi untuk mengekalkan sillaturrahim, Mak saya menghubungi nenek menerusi telefon sahaja. 

ok lah panjang pulak intro nya. hahahaha...... kami sekeluarga 8 orang termasuk kak hidayah merangkap kawan kakak saya telah pergi ke Medan... kami bertolak pada 16 January seawal pukul 5 pagi... bayangkan pagi-pagi kena bertolak ke Airport... 

Perjalanan ke Medan mengambil masa selama 1 jam.. kami mendarat di Lapangan Terbang Polonia, Medan... tak sangka awal tahun ni dapat juga saya pulang ke Medan and first time naik flight..hahah.. tu yang excited lebih tu.....
sampai je airport, kawan kakak saya yang bekerja Imigresen di Indonesia menunggu kedatangan kami semua... kami telah menempah 2 buah MPV sebagai pengangkutan.... sewa nya boleh tahan... RM2400 termasuk hotel di Danau Toba dan perkhidmatan pemandu selama 5 hari kami di Medan.... ketibaaan kami di sambut juga oleh makcik, nenek, atok dan faizal comel (cousin).. tangisan air mata mengiringi kepulangan kami.. setelah hampir 20 tahun tidak pulang..



first impression sampai Medan, tempat ni serba sederhana dan bandar Medan memang dikatakan tempat yg buzy.. dengan jumlah penunggang motorsikal yang banayak tak kurang juga dengan kereta..... cara pemanduan dekat sini memang berbeza, sgt ganas membawa kereta dan motorsikal..huhuhu... Jantung saya tak berhenti berdegup bila pak supir memandu..huhuhu....disebabkan jalan 2 hala sahaja aktiviti memotong adalah suatu kebiasaan kepada pemandu-pemandu di sini..


Memulakan perjalanan ke rumah atuk sedara saya ( tok Inggi) yang terletak 45 minit dari lapangan terbang Polonia.. sebelum tu sempat jugak kami singgah makan sebentar sebab lapar sangat so kitorand decided tuk makan di Restoran padang... sedap... stail dekat sini diorang akan hidangkan semua lauk then kita pilih mana yang kita nak. kalau tak nak lauk yang ada ketepikan terus, kalau tidak walupun secubit kita rasa diorang akan kira lauk tersebut... heheeh..


sampai rumah Atok Inggi, kami disambut dengan meriah sekali.. peluk cium... atuk saya ni rajin datang Malaysia itu yang rapat dengan dia.... kitorang dijamu dgn makanan tengahari.. sedap... ada pecal sekali.... heheheh..(favourite)..... 




                                                                                                                       posing depan kedai....heheh


ni antara lauk pauk yg disediakan....pilih je nak yg mana....


      ni nenek, atuk, mak cik dan anak Tok Inggi...

                                                          makan lagi..hehehe

then kitorang meneruskan perjalanan ke rumah nenek saya di Bedagai, Medan. Jaraknya dari rumah atuk 
sedara saya 2 jam lebih bergantung dengan kelancaran jalan raya... akhirnya lebih kurang jam 8 malam kami sampai ke rumah nenek..  kami sempat singgah di pasar malam di Seri Rampah untuk membeli sayuran untuk makan malam..... kemudian berehat2... berbual2 dan esoknya kami akan mengadakan kenduri kesyukuran dan doa selamat..... 

ni tuk sedara saya... Tok Inggi.....

ok rasanya sampai sini dulu ye.. nanti kita sambung.... ^___^