Sabtu, 26 Disember 2009

finally..

erm akhirnya sya buat keputusan untuk berhenti keje ari rabu ni,..
rse brt ati sgt nk benti kje..sdih r plak...yela kawan2 kat tmpt kje ok.. ni pun diorang x taw ag yg sya nk benti...sya juz ckp ngan manager saya je..
mula2 2 nak ckp tkt..
tp manager saya ni sprting...
dia baik sgt... x penah marah2.... erm lps ni praktikal r plak.. 4 aribln start......hopefully sumenyer ok....

Jumaat, 18 Disember 2009

salam maal hijrah....

pejam celik kita da menjangkau tahun baru dalam kalendar islam.. salam maal hijrah semua.
semoga tahun ini akan membawa sesuatu yang lebih bermakna kepada kita semua. tanamkan azam baru yg boleh menjadikan diri kita lebih baik dr tahun-tahun sebelumnya... saya berharap tahun ni saya dpt mencapai apa yang saya inginkan.. kepada anda sume saya doakn semoga anda juga dpt mencapai segala impian yg diimpikan ye...
apa yg berlaku pada masa lepas dijadikan dorongan kepada kita untuk menjadi lebih baik.. mane yg x sempat untuk dicapai atau dilakukan kita capikannya pada tahun ini.... shaiyok2 utk tahun bru... :)

Selasa, 15 Disember 2009

kekonfiusan melanda diri...

konfius2... erm saya x taw bila saya nk ckp ngan bos saya nak berhenti keje.. sebabnye 2 aribln saya da kena daftar utk praktikal.. hahhahaah nanti nk buat ayat pe yek??? konfius2... harap2 nanti bos saya x bnyk tanye... yela bos saya harap saya dpt kje kat situ 3 bulan... tp yg sbenanyer saya ni cti sem je... 2 bln je la dpt kje.. erm saya x bgtaw saya blaja ag..... yela tggl pprktikal je lg kan.... kira mcm kje gak r 2.... erm klu nak berhenti 31 rasenyer sempat kot nak blk umah kat rasa ambik moto n pakaian saya... tp nanti kawan saya yg sama tmpt praktikal 2 bila nk amik dia bwa ge umah sewa??? hahahah.. konfius2... memang kne plan awal2.... erm mayb 25 aribln nanti saya bgtaw bos saya... yela dia pernah ckp klu nak berhenti bgtw seminggu awal.. senang dia nk cri pekerja....berdebar plak nk bgtaw bos saya.....huhuhuhu....

Isnin, 14 Disember 2009

---sabtu---
erm ari sab2 ari2 blk dr kje dlm pkl 6 saya ngan akak saya ge meronda2 nk melepaskan tension masing2... hahahaha... mula2 kitornag ingat nak ge the mines je to olan berubah, ge mid r pulak...
aduh x sedar diri ari ahad da la kje pagi plak 2...smpai mid dln pkl 7 lebih.. erm saya bukan ngan kakak sya je tp ngan kawan kakak saya.... mula2 ktowang jln dlu pas2 ge main bowling.... haahhah.. saya ni bkn r teror sangatl main bowling.. akak saya memang teror main bowling so saya kalah r... kawan kakak saya 2 pun bole tahan r gak....main 3 game skali.... lega rasenyer..... pas2 ktowng ge kg baru plak... ge makn... erm makanan kat cni memang sedap... dtowng mkn nasi goreng ladna, nasi goreng daging merah n kerang bakar.. pergh... sedap bangat..... kenyang dibuatnyer..Alhamdulillah.... pas2 ktorang ge plak uptown kat setapak... round2...malam ni memang round abis-absisan... hahahaah....pas2 ktowng trus blk.... smpai umah dlm pkl 2 pagi.. aduh!!! dasyatnyer...tp ok r jln2 menghiangakn tension.....


---ahad----
adui..mlsnyer nk ge kje... pagi2 buta da bgn nk ge kje... ari ni sya jga bhgn food.. sornag plak 2....mcm biase smpai tmpt kje sayamasak snickers, burger.. pas2 dlam pkl 8 saya mula nk wat nasi ayam.. erm saya ni pekeja bru so x brape taw step nk wat nasi ayam 2.... nasib baik ady ada.. dia tlg say.. pas wat nasi ayam wat sup plak, ayam panggang, roster veggie, fried chicken.. dlm pkl 10 ady blk... aduh.. tggl sya sorng je ari ni..yela sepatutnye ady 2 cti ari ni.. tp disebabkan say apekeja bru x brape reti sngat so dia dtg kje 4 jam.... lps dia blk saya sorng la handle bhgn food.. masak nasi, burger, snickers, bsh pinggan.. adui sakit kaki saya.. huhuhu... ari ni ot..kje dr pkl 7 pagi sampai 7 malam.... bnyk btl kje.... lps blk umah trus mandi, mkn n trus ttido.. penat punyer psl.. da la mlm sblm td 2 tdo kejap je....huhhuhu....

Jumaat, 11 Disember 2009

kelakarnyer...

erm ari ni sya ge keje mcm biase.... tp ari ni memang lawak r....
huhuuuu....pagi ni sya kne mask telur dlam "comby" msn kat tmpt kje sya.. yg lawaknyer telur 2 x menjadi sebab saya letak kat tmpt yg slah..hahahahah.. da la 5 biji tlr skali... lawak btl... slalunye sya masak kat tmpt masak burger je.. ni ari i kakak ida suh masak dlm comby spy senang nak masak ayam..x payah lame2 preheat.. geli hati sya dibuatnyre... yela klu bekeja kne la ikut procedur yg ditetapkan...hahahaha.... erm hopefully besok sya brjaya gnekan mesin 2... n sya nk ganti blk 5 biji tlr 2...
huahuahua....

Khamis, 3 Disember 2009

keje lg...heee...

sblum ni aku tls macam mane first time aku msk keje..
kali ni aku nk tulis pasal hari2 yg mendtg sepanjang aku bekerja... erm kate orng bkn senang nk puaskan hati sume org btl x???? ni la yg terjadi kat aku.. aku tahu, aku ni org bru yg bekeja, bnyk benda yg aku kne blaja.. kl tersilap 2 biaselah aku blm mahir lg.... tp 2 r, manager kat tmpt aku 2 dia kurang berpuas hati dgn keje aku.. ada je yg xkena..tp dia ni bkn la org yg plng tinggi kat tmpt kje aku, dia kira org kedua r tertinggi... dia ni perempuan, bos yg btl2 lelaki.. bkn la aku nak ckp yg aku memihak kpd bos aku yg lelaki 2 tp 2 r spanjang aku mula bekerja kat c2 , bos lelaki 2 la yg bnyk tnaye aku ok ke x??penat ke x?? da mkn blm??? yg prempuan 2 langsung x tanye aku tp ape yg dia tahu aku kne buat kje dgn perfect, slah skit kne sound.. klu dia sound gne perkataan yg lemah lmbt x pe jugak.. ni x perkataan dia 2 bole menusuk ati taw x... slalunyer blk dr kje akak aku la yg jd sasaran aku tuk dengar luahan hati & perasaan aku 2.... kesian akak aku.... hahahaha.... tp stu habt yg aku krng suka dgn manager permpuan 2, klu dgn pekeja lelaki lembut je dia ckp.. klu korang la kat tmpt aku, korng x skt ati ke???? klu nk ikutkan ati aku r.. aku x tahan taw x, t aku fikir aku nk cri duit .. itu je yg aku nampk..so aku pun meyediakan diri aku & pekakkan sja r telinga aku ni... aku bkn nyer apa.. cme aku nk berkongsi pengalamn dgan korang.... yg mane ble kite bekerja dgn org kita perlulah sediakan diri kita dr segi fizikal & mental supaya kita bole terima apa shj yg berlaku..... masuk mggu ni da nak mask mggu ketiga aku bekeja kat c2 tp aku dgn manager perempuan aku 2, aku x taw nk ckp ape... ntah r.. aku rase lg elok aku buat x taw je..ape yg penting aku buat kje aku, duit x short, dtg kje on time... 2 yg lg penting....... chaiyok2......

pengalaman tu memang berharga...

erm rasenyer da lame x tls blog ni..
ari ni saya nak cakap pasal pengalaman bekerja buat pertama kalinyer..
heheheeh...
sblm ni aku x pernah bekerja .. erm cti sem ni aku sja je nak cari pengalaman bekerja..
yela thn depan aku nak start praktikal da...
& insayaallah aku abis blaja degree dlm bidag pengurusan acara....
erm aku dterima bekeja sebagai cashier di sebuah kedai minyak.....
erm pada mula2 2 memang x yakin yg aku ole bekeja...
tp 2 r.... aku kne blaja gak mcm mane bekerja dgn org lain..
seblm ni aku hanye tlg mak aku berniage di sg tua pd ari sab2 & ahad je....
pertama klai msk kje aku didedahkan macm mane nak control & gnekan kaunter utk set minyak..
mula2 nyer memang menngelirukan....
terutamanye pasal kad..
bnayk sgt kad yg perlu aku tahu....confius aku dibuatnyer....
mase aku mula2 bkerja aku ingatkan tugas aku cuma untuk menjadi cashier je..
tp rupa2 nyer aku kne bertindak sbgai runner jugak..
aku kne kemas mja klu meja bersepah, lap latai, menyapu n lain2 lg.....
patutlah mase mula2 aku bekerja kat c2 org len pandang aku semacam je...
rupa2 nyer aku kne wat kje 2 sume.... jd aku rase spatutnyer pihak atasan brief aku mase mula2 aku masuk keje ape yg spatutnyer aku buat ..
ni x, dah pekeja lain pandang aku semacam je...
hahahaah... memang la pelik mase mula2 2......
2 blm lg ble nak closing....kire duit....
plng menakutkan klu short....
erm k r ye rasenyer ckp smpai kat cni dlu ye...
nati smbng lagi...
jgn lpe ye bce smbngannyer nanti...